ECZANE
Her eczanenin işletme dinamiği farklıdır. Eczaneler değişimlerden nasıl etkilenirler? Fırsatlar ve riskler nelerdir? Nasıl hazırlanabilirsiniz?
Eczaneler, üreticiden tüketiciye giden tedarik zincirinin en önemli halkasıdır. Toplumun ilaca ve ilaç dışı ürünlere güvenle ulaşmasını sağlar. Sağlık hizmetlerine katkısı tedarikle sınırlı kalmaz. Eczacı ve eczane teknisyeni, tüketiciyi bilgilendirerek danışmanlık hizmeti verir. Her eczanenin çalışma dinamikleri farklıdır, başlı başına ekonomik karar birimidir ve sektörel değişimlerden etkilenir.
- Teknoloji
- Mevzuat gereği yerine getirmesi gereken dijital iş yükü değişebilir. Otomasyon sistemleri, stok yönetimi, reçete takibi ve hasta bilgilerinin dijitalleştirilmesi gibi alanlarda teknoloji kullanımı önemlidir. Bu noktada atılacak adımlar iş süreçlerini daha verimli hale getirebilir. Teknoloji kullanımı, personelin teknolojiye uyum sağlaması, donanım ve yazılım yatırımı gerektirir. Veriye dayanan kararlar alarak, eczanenizi daha verimli hale getirilebilirsiniz.
- İlaç Pazarı
-
- Genel Sağlık Sigortası: Genel sağlık sigortası ve reçete ödeme politikaları, eczanelerin gelirini doğrudan etkiler.
-
İlaç Fiyatlarının Belirlenmesi:
Ülkemizde ilaç fiyatları, merkezi otorite tarafından belirlenmektedir. İlaç fiyat kararnamesindeki veya geri ödeme yöntemlerindeki değişiklikler, eczane karlılığını etkiler.
- Üretici Firma Politikaları: Üretici firmalar; değişen ekonomik şartlara göre, ruhsat sahibi olduğu ilacın üretimini durdurabilirler. Bu değişim süreci, çok sayıda ilacın piyasadan çekildiği dönemlerde zorlayıcı olabilmektedir. Muadil ilaçların durumunu yakından izlemek, değişen talebe hazırlanmanın en iyi yoludur.
- İlaç Dışı Pazar
-
Tüketici tercihleri sürekli olarak değişmektedir. Tasarruf amacıyla uygun fiyatlı ürünlere yönelen tüketiciler olduğu gibi, sağlığa ayırdığı bütçeyi artıran tüketiciler de vardır. Üretici firmanın reklam kampanyaları ürün satışına etki edebilir veya tüketici tercihini geçici veya kalıcı olarak değiştirebilir. Tüketicinin konfor arayışı, alternatif ürün sayısının artması ve reçete politikaları gibi sebeplerle ilaç dışı pazar, büyüme eğilimini sürdürmektedir. OTC, medikal ve kozmetik gruplarında, yenilikçi ürünlerin pazara girişi ve kabul görmesi, eskiye göre daha hızlı bir döngüde gerçekleşiyor. Eczaneler pazarın değişimine hızlı tepki vermelidir.
Bu Değişime Uyum Sağlamak İçin Hangi Verilerden Yararlanabilirim?-
Stok takibi için kullandığınız programdan, önceki dönemlere ait satış verilerinizi değerlendirebilirsiniz.
-
Bölgenizde satılan ürünleri takip ederek ürün çeşitliliğini artırabilirsiniz. Eczanelere hizmet veren platformlardan bazıları bu hizmeti vermektedir.
-
Stokta bulunmadığı için karşılanamayan ürünleri anında kayıt altına alabilirsiniz. Bu verileri haftalık veya aylık olarak değerlendirebilirsiniz.
-
Talep gelen spesifik ürünleri temin etmek üzere, alım kanallarınızı çeşitlendirebilirsiniz.
-
Stok takibi için kullandığınız programdan, önceki dönemlere ait satış verilerinizi değerlendirebilirsiniz.
- Alışveriş Siteleri
-
Tüketiciler tüm sektörlerde giderek artan oranda alışveriş sitelerini kullanıyor. Ticaret Bakanlığı'nın 2024 yılında yaptığı "Türkiye'de E-ticaretin Görünümü" çalışmasına göre; e-ticaret harcamalarının yaşa göre dağılımında 25-36 yaş aralığı dikkat çekiyor. 25 yaş çalışma hayatına başlangıç olarak yorumlanabilir. Gelecekte yaş aralığının genişleyeceği ve internet pazarının büyüyeceği kesin. Bu eğilim tüm sektörler gibi, eczaneleri de etkileyecektir.
Anne-bebek, medikal, kişisel bakım ve kozmetik gruplar, rekabetin devam edeceği ürünler olarak öne çıkmaktadır. Bu rekabette eczanenin avantajları nelerdir?
- Orijinal Ürün: Onbinlerce satıcının ve yüzbinlerce farklı ürünün yer aldığı alışveriş sitelerinde, ürünlerin orijinalliği kontrol edilememektedir.
- Miad Takibi: Alışveriş sitelerinde tüketici, SKT görmeden sipariş verir. Sadece ürün satılırken miadın geçmemiş olması şartı aranır, kullanım süresi dikkate alınmaz.
- Uzmanlık: Anne-bebek, OTC ve medikal grubunda yer alan sağlık ürünlerinin uzman önerisi olmadan kullanılması yarardan çok zarar getirebilir.
#eczacıheryerde #eczacışart
Eczaneler, toplum sağlığı için önemli bir rol oynar ve eczacılar, bu kritik görevi yerine getirirken büyük bir sorumluluk taşırlar. COVID-19 pandemi döneminde yaşayarak tecrübe ettiğimiz gibi, organizasyonu ve iş disipliniyle eczaneler; ülkemizin sağlık sisteminde önemli bir görev yerine getirmektedir. Aynı değerleri paylaşıyor ve eczanelerin sağlık sektöründeki işlevini destekliyoruz.
Ülkemizin şehirlerinde, ilçelerinde, semtlerinde, kasaba ve köylerinde 7/24 çalışan tüm eczacılara ve eczane teknisyenlerine teşekkür ederiz.
Leaf Pharma Sağlık Ürünleri